Veiligheidskleding

Draag je fluoricerende kledij? Hou dan rekening met de klassenummers.

Hoe hoger het klassenummer, hoe hoger de zichtbaarheid van de veiligheidskledij, en hoe lager het risico op een ongeval. De oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende stof op de veiligheidskledij is bepalend voor het type van klasse volgens de EN 20471-norm.


Klasse 1: Hoge-zichtbaarheidskledij van klasse 1
bestaat uit minstens 0,14 m² oppervlakte aan fluorescerende stof en 0,10 m² oppervlakte aan reflecterende stof. Deze kledij wordt voornamelijk gebruikt in situaties waarbij het risico op ongelukken omwille van slechte zichtbaarheid relatief laag is. In de praktijk gaat het over een verbeterde zichtbaarheid op het bedrijfsdomein, maar is het zeker niet geschikt voor op de openbare weg. Een voorbeeld van signalisatiekledij in klasse 1 is de hoge-zichtbaarheidswerkbroek.


Klasse 2: wanneer je werk zich wel vaak afspeelt op de openbare weg, dan is klasse 2 voor jou beter geschikt. In werkkledij van het type klasse 2 kan je veilig werken tijdens schemerlicht. Deze kledij is ideaal voor professionals in de transport- of wegenbouwsector. In deze klasse bedraagt de minimale oppervlakte aan fluorescerende stof 0,5 m² en aan reflectieve stof 0,13 m². Een voorbeeld van signalisatiekledij in klasse 2 betreft de mouwloze veiligheidshesjes.


Klasse 3: in deze hoogste klasse bedraagt de minimale oppervlakte 0,8 m² aan fluorescerende stof en 0,2 m² aan reflecterende stof. Veiligheidskledij in deze klasse is uitermate geschikt voor professionals die nachtwerk verrichten, en beschikt over de hoogste beschermingsgraad tegen lage zichtbaarheid. Voorbeelden van kledij in klasse 3 zijn softshell jassen en bombervesten met lange mouwen.